Door: Desiree van de Witte Wolf

Of je hooggevoelig ‘bent’, heeft alles te maken met jouw energetisch schild. Een energetisch schild om iemand heen is wat ervoor zorgt welke mate van prikkels jou kunnen bereiken. Hoe meer stimuli je bereiken, hoe dunner jouw schild dus, hoe hooggevoeliger jou dat maakt. Er bestaat dus een dun energetisch schild en een dik energetisch schild, maar iedereen heeft een schild. In dit artikel licht ik graag zwart-wit en helder toe wat voor schild iemand hooggevoelig maakt en welk schild niet.

 

De werking van prikkels en een energetisch schild

Prikkels zijn overal. En elke prikkel draagt weer een ander verhaal met zich mee: van het bewegen van een vallend blad uit een boom tot het verdriet dat iemand heeft om zijn overleden oma. Hoe meer plotseling iets gebeurt, hoe meer onze aandacht naar een prikkel toegaat. Hoe betekenisvoller of diepgaander hetgeen is dat gebeurt, hoe meer het bij ons blijft. Deze prikkels wegen dan voor iemand zwaarder, maar alle (plotse) prikkels vallen voor een hooggevoelig persoon evenveel op. Voor hem valt het vallende blad en het diepe verdriet van zijn klasgenoot met de overleden oma oprecht evenveel op. De prikkel komt namelijk door zijn schild heen. Een prikkel hoeft niet altijd waargenomen te worden met feiten, woorden of met het blote oog, maar de hooggevoelige persoon kan ook het verdriet over de oma plots gewoon voelen of weten wanneer zijn klasgenoot binnenwandelt. Dit heeft overlap met gaven als heldervoelendheid. Waar de hoogsensitieve persoon vervolgens mee in zijn maag blijft zitten, hangt af van de zwaarte van de stimuli. Vergeet niet dat die zwaarte wordt bepaald door de persoonlijke interesse van de hooggevoelige persoon. Iets dat je interesseert of raakt blijft je altijd meer bij.

Kenmerken van een dun energetisch schild

Als je een dun energetisch schild hebt, dan maakt dat jou in mijn theorie hooggevoelig. Prikkels komen recht door je schild heen en kunnen vervolgens aan je gaan plakken.

Een ieder reageert anders op het blijven plakken van de prikkel. Ik zal twee hoofdvoorbeelden noemen:
– de prikkel zorgt voor reactie vanuit de persoon die de prikkel ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan moe, verdrietig of boos worden. De prikkel hoort niet op diegene zijn lichaam en geest en diegene heeft al genoeg aan zijn eigen drukke agenda. De persoon reageert met een bepaalde expressieve emotie om de prikkel af te schudden. Lukt het afschudden niet, dan blijft degene hangen in zijn emotie samen met de prikkel;
– de persoon komt door zijn gaven iets te weten over de al binnengekomen prikkel. Denk aan opeens rugpijn krijgen. Je kunt dit wijten aan het bankhangen van gisteravond, maar het kan ook heel goed een prikkel zijn van iemand met wie je zojuist in één ruimte was. De prikkel gaat in dit voorbeeld namelijk over iemands rugpijn. Dit valt onder heldervoelen. Het kan ook zijn dat de persoon simpelweg iets over de ander te weten komt door het bij elkaar in één ruimte zijn. Dat heet dan helderweten en valt wat minder op dan een werkelijke pijnklacht overnemen. Zo zijn er nog talloze voorbeelden van andere gaven die geactiveerd worden door prikkels.

In dit artikel heb ik het voornamelijk over het eerste hoofdvoorbeeld: reactie vanuit de persoon die de prikkel ontvangt.

Kenmerken van een dik energetisch schild

Dit zijn de mensen die voornamelijk zakelijk zijn, nuchter en luisteren naar ratio. Ze begrijpen hoe ze in elkaar zitten en hebben zelden last van onverklaarbare pijnen. Begrijp me niet verkeerd, genoeg teamleiders en bazen zijn wél hoogsensitief, maar die hebben (on)bewust een manier gevonden om dit naar hun hand te zetten. Zij kunnen mensen bijvoorbeeld feilloos inschatten bij sollicitaties of weten zelfs al hoe lang iemand in dienst wil blijven. Zij hebben een uitlaatklep dat de overtollige prikkels kan afschudden.

Er is echter ook een groep mensen met een dik energetisch schild die wel last hebben van pijnen en veel tegenslagen. Dat is dan hoogstwaarschijnlijk gekomen doordat zij niet hun gehele leven dezelfde dikte van hun schild hebben (gehad). Een schild kan namelijk veranderen! Zoals na het oplopen van een trauma. En hun onderbewuste probeert ze nu te vertellen dat ze die verandering in hun leven moeten inzien. En aangezien een onderbewuste graag via het lichaam communiceert, komen daar de klachten van.

Hoe vormt een schild zich?

Iedereen wordt geboren met een schild. Hoe dik deze is, hangt af van je karakter, je levensloop en van wat je hebt meegemaakt uit je vorige levens. Ben je in je vorige levens bijvoorbeeld vaak gekwetst, dan kan het zijn dat je er dit leven vóór je geboorte voor hebt gekozen om je niet zoveel meer te binden aan mensen. Deze beslissing kan je schild wat dikker maken. En dat is dan al vanaf de geboorte. Veel kinderen beslissen dit niet of herinneren zich onbewust deze vorige levens niet meer. Daarom starten veel kinderen hun leven met een dun schild. Gezien we het net hadden over gaves en hooggevoeligheid, maakt dit ook waarom kinderen vaak geesten zien in hun kindertijd.

Echter, een schild kan veranderen. Hebben je ouders je vaak verteld dat je je niet zo moet aanstellen, dan kon je ze alleen maar overtuigen door werkelijk niet meer te huilen. Hoe stop je met huilen? Je staat jezelf toe niet meer veel te voelen. Deze beslissing maakt je schild dikker. Uiteraard zorgt fijne ervaring en een rustige omgeving juist voor ruimte voor zelfontwikkeling en kun je je schild dun laten. Echter houdt een kind vaak zijn dunne schild niet vast. Zij leren verantwoordelijk te worden en daar matcht hoge gevoeligheid niet altijd goed mee.

De levensloop van iemand zorgt dus ook voor verandering van een schild. Denk naast verantwoordelijkheid ook aan zaken als zoals ik eerder benoemde een trauma oplopen. Dit kan een muur bijvoorbeeld afbreken: je wordt kwetsbaar en gevoelig. Een trauma kan er echter ook voor zorgen dat je dat zogenoemde muurtje om je heen optrekt. Dit vertaal ik in het verdikken van je schild. Deze persoon wil wellicht niet meer veel voelen.

Wat maakt iemand hooggevoelig?

Opgesomd zorgt een dun schild voor een hoge gevoeligheid en het toelaten van prikkels. Hoe deze prikkels zich vormgeven hangt af van het karakter van de persoon. Ook heeft iemands karakter samen met vorige levens en de levensloop van dit leven van iemand invloed op (verandering van) dikte in het schild. Ja, je kunt dus hooggevoelig worden of dit minder worden!

 

Wat voor energetisch schild denk jij eigenlijk dat jij hebt? En hoe is deze gevormd?

 

Liefs,Witte wolf

Lees meer over de Witte Wolf of neem een kijkje op haar website.

Witte Wolf vertelt.. is een maandelijkse rubriek waar Desiree spirituele onderwerpen onder de loep neemt:
Mijn naam is Desiree en ik ben al mijn hele leven heldervoelend. Met plezier verdiep ik me in ieders unieke hooggevoeligheid, gaves, contact met jouw (vroegere) kern en het verwijderen van negatieve energieën. Tijdens deze zoektocht laat ik je graag meekijken en leg ik uit hoe je grip kunt krijgen op het ontastbare.