Door: Nadia Lucs

We zijn inmiddels aangekomen bij de zogenoemde ‘sociale planeten’ van onze geboortehoroscoop! Deze planeten, Jupiter en Saturnus, staan verder van de zon en daarmee verder van onze persoonlijke identiteit verwijderd. Jupiter doet er ongeveer 1 jaar over om een volledige baan om de zon te maken en Saturnus doet hier ruim 29 jaar over. Dat deze planeten minder persoonlijk zijn, betekent overigens niet dat we de invloed van deze planeten volledig links kunnen laten liggen. Jupiter en Saturnus vertellen ons namelijk hoe we ons verhouden tot de wereld, het gaat hier om het grotere geheel. De invloed van Jupiter en Saturnus is afhankelijk van het huis en het sterrenbeeld waar deze planeten zich bevinden in jouw geboortehoroscoop, dus pak ook voor deze blog je geboortehoroscoop er gerust bij om dit te bekijken.

Mocht je de blogs over de betekenis en invloed van de grote drie en de binnenplaneten gemist hebben, neem hier dan even een kijkje. Ook voor het interpreteren van de invloed die de sociale planeten op ons hebben, is een basiskennis over de sterrenbeelden erg handig. Een overzicht van de eigenschappen van de sterrenbeelden kan je hier terugvinden. 

Jupiter
De Koning van de Goden, Jupiter, heerst over het sterrenbeeld Boogschutter en staat symbool voor onze expansie. De energie van Jupiter richt zich onder andere op zelfontplooiing, filosofie, hoop, humor en groei. Doorgaans wordt Jupiter als positieve planeet gezien en is het zelfs zo dat deze de ‘geluksplaneet’ wordt genoemd. Daar waar Jupiter zich in jouw geboortehoroscoop bevindt, is het gebied waar en hoe jij het meeste geluk en voorspoed zal ervaren. Ook laat Jupiter zien hoe tolerant we zijn, op welk gebied en op welke manier. Maar zoals alles in het leven een schaduwkant kent, kent Jupiter ook haar schaduwkant. Dit uit zich in dit geval door blind optimisme en onverantwoordelijkheid. Het sterrenbeeld waarin Jupiter zich bevindt, toont onze aangeboren kwaliteiten, welke we ontlenen aan de beste eigenschappen van het desbetreffende sterrenbeeld. Hoe we deze kwaliteiten het beste kunnen benutten, op welk gebied deze het meest naar voren komen, wordt bepaald door het huis waarin Jupiter zich bevindt.

Omdat Jupiter een minder persoonlijke planeet is, zullen we ons doorgaans minder sterk identificeren met deze planeet – voornamelijk wanneer we enkel kijken naar het sterrenbeeld waar deze in staat. Het is namelijk zo dat Jupiter ruim 11 jaar in eenzelfde sterrenbeeld staat en dit betekent dat we ons Jupiter-teken delen met een alle anderen die in deze periode van 11 jaar geboren zijn. Het is daarom van belang dat we weten in welk huis Jupiter staat en hoe Jupiter zich in onze geboortehoroscoop verhoudt tot onze persoonlijke planeten. We zullen de invloed van de huizen en aspecten later uitgebreid behandelen, maar mocht je hier nu al naar willen kijken, dan volgt hieronder een korte beschrijving van aspecten welke meer betekenis toevoegen aan jouw Jupiter plaatsing.

Positieve aspecten
Wanneer Jupiter conjunct één of meer van jouw persoonlijke planeten staat, wordt de energie van dit sterrenbeeld, huis en de planeten versterkt. Dit is doorgaans een positief aspect, gezien de voorspoed die Jupiter met zich meebrengt. Dit is tevens het meest krachtige aspect. Let wel dat ook de schaduwkant van Jupiter en het sterrenbeeld versterkt kunnen worden.
Staat Jupiter trine of driehoek met jouw persoonlijke planeten, dan is dit het meest harmonieuze aspect wat we ons kunnen wensen. Dit aspect impliceert dat goede dingen jou ‘aan komen waaien’ en hier weinig moeite voor gedaan hoeft te worden.

Is er sprake van een sextile of sextiel verhouding tot jouw persoonlijke planeten, dan is dit eveneens een harmonieus aspect, echter minder krachtig dan een trine aspect. Dit aspect vergt meer inspanning om goed tot uiting te komen. Je zou het een beetje kunnen zien als een verborgen talent, welke eerst ontdekt moet worden en vervolgens veel beoefent om de volledige potentie te benutten. 

Negatieve aspecten
Staat Jupiter in jouw geboortehoroscoop in opposition of oppositie met jouw persoonlijke planeten, dan geeft dit aan dat hier een uitdaging in zit. Er is sprake van polariteit en dit brengt twijfel, onzekerheid en onrust met zich mee. Deze spanning is bedoeld om ons uit onze comfortzone te krijgen en zaken vanuit verschillende hoeken te bekijken. Vinden we de balans tussen deze twee opposities? Dan handelen we vanuit een onwijs krachtige positie.

Ook het square of vierkant aspect brengt de nodige spanning met zich mee. Dit aspect is krachtiger dan de oppositie en betreft een leerproces die doorgaans lastiger is dan oppositie aspecten. De desbetreffende planeten liggen elkaar dwars, wat zich kan manifesteren als blokkades of overcompensatie. De lessen die een square aspect met zich meebrengt, zijn vaak de lessen die wij ons leven lang zal proberen te leren. Het machtig worden van een juiste samenwerking van de energie van de desbetreffende planeten is lastig, maar niet onmogelijk. En wanneer dit punt is bereikt, zullen we een bijzonder sterke positie innemen.
 

Saturnus
Daar waar Jupiter ons het liefst zonder al te veel na te denken vooruit wenst te helpen, is Saturnus daar om ons af te remmen en weer met beide benen op de grond te zetten. De ‘noodlotsplaneet’, ofwel the Lord of Karma, heerst over het sterrenbeeld Steenbok, welke met haar natuurlijke verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen de belichaming van Saturnische energie is. Hoewel de energie van Saturnus zwaar aan kan voelen, omdat deze symbool staat voor beperkingen en restricties, is de planeet voornamelijk gericht op het aanbrengen van structuur en betekenis in ons leven. De lessen die Saturnus ons wenst te leren zijn geen makkelijke lessen en het overwinnen van deze obstakels vraagt dan ook om een hoop doorzettingsvermogen en discipline. Het sterrenbeeld waarin de planeet zich bevindt laat zien hoe jij omgaat met beperkingen en restricties, en het huis toont op welk levensgebied dit gebeurt. Het huis biedt daarnaast ook inzicht in waar jij de meeste obstakels zal ervaren. 

Het proces van volwassen worden loopt hand in hand met de baan die Saturnus om de zon maakt. Ongeveer 26 jaar na je geboorte zal Saturnus weer terug staan in het teken waarin deze stond toen je geboren werd. Saturnus zal ruim 2 jaar in dit teken blijven staan. Deze periode noemen we de Saturn return of Saturnus terugkeer. Het betreft een periode in ons leven waar we een cyclus volbracht hebben en worden voorbereid op een volgend hoofdstuk. Omdat het hier verantwoordelijke Saturnus energie betreft, is dit een sprong in ons volwassen worden. Deze periode gaat vaak gepaard met versnelde groei, inzichten, deja-vu momenten en, natuurlijk, karmische lessen. Saturnus is de ‘Lord of Karma’ en zal er dan ook zorg voor dragen dat tijdens jouw Saturnus terugkeer alles wat je hebt gezaaid, geoogst zal worden. Dit kan bijzonder positief zijn, maar het zal ook zeker de nodige uitdagingen met zich meebrengen, gezien het universum ons in deze periode zal testen. Wanneer we ons niet verzetten tegen deze kosmische energie, maar ons eraan overgeven, zullen we in deze periode als mens onwijs veel groeien en zal de volgende 29 jaar een stuk soepeler verlopen dan de eerste. 

Een volledige generatie heeft Saturnus in hetzelfde sterrenbeeld staan. Dit toont dan ook de verschillende opvattingen van de generaties over traditie, verantwoordelijkheid en ideeën over hoe de samenleving eruit zou moeten zijn. Voor een meer persoonlijke interpretatie van Saturnus geldt wederom dat het belangrijk is in welk huis deze staat en hoe deze zich verhoudt tot onze persoonlijke planeten.  

Over twee weken zullen we de buitenplaneten onder de loep nemen. Deze staan nog verder van de zon verwijderd dan de sociale planeten en doen er dan ook langer over om hun baan om de zon te maken. Een toevoeging op de uitspraak dat deze planeten minder persoonlijk zouden zijn, is dat deze planeten persoonlijker worden naarmate we onszelf beter leren kennen. Wanneer we onszelf op een dieper niveau leren te begrijpen, zullen we de invloed van deze planeten sterker naar voren zien komen. We maken zo de tocht van bewustzijn naar onderbewustzijn. Tevens is het zo dat wanneer de minder persoonlijke planeten een prominente plaats innemen in jouw geboortehoroscoop, je de invloed van deze planeten sterker zal terugzien in jouw persoonlijkheid en leven.

 

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom dan niet om een berichtje te sturen via Facebook. Ik ben altijd bereid om te helpen en indien je vraag wat gecompliceerder is, kunnen we altijd een persoonlijke reading inplannen. Voor nu een prachtige dag gewenst en tot over twee weken! 

 


Over Nadia
Hi! Mijn naam is Nadia (Lucs) en van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in astrologie en de meer spirituele, ontastbare kant van het leven. In de zoektocht naar mijzelf, zingeving en heling, heb ik mogen vinden dat mijn hart ligt bij het bijstaan van mensen tijdens hun eigen, individuele zoektocht. Mijn intentie is om aan de hand van astrologie, tarot en aanvoelendheid handvatten te kunnen bieden bij kleine en grote levensvragen. Ik hoop je dan ook mee te kunnen nemen in een prachtige wereld, vol (innerlijke) avonturen en samen op zoek te gaan naar de antwoorden die rusten in je ziel.

Voor een meer uitgebreide uitleg over je geboortehoroscoop, specifieke vragen over bepaalde plaatsingen of een lezing over hoe de huidige kosmische energie invloed heeft op jou als persoon, kun je contact met mij opnemen voor een persoonlijke lezing. Dit kan via mijn Blogger of mijn Facebookpagina.