Door: Nicol Steenbergen

 

Imbolc, ook bekend als Imbolg, Oimelc en het feest van St. Brigid, wordt gevierd op 1 februari en soms op 2 februari. Imbolc is de tijd dat de aarde ontwaakt uit haar winterslaap. Onder de grond gebeurd er al van alles en dwars door de sneeuw steken narcissen al hun kopjes boven de grond.

We vieren het einde van de wintertijd.
Tijdens Imbolc is het tijd om nieuwe plannen te maken of oude plannen aan te passen. Zaadjes voor nieuwe ideeën worden gepland. Een tijd om te zuiveren.

bron: www.lunadea.nl

 Tradities
Elke lente viering was voor onze voorouders een viering dat ze de winter hebben overleefd.
Je moet je voorstellen dat de mensen vroeger moesten overleven in de winter. Ze gebruikten sneeuw om water van te maken en de vrieskou werkte goed om eten langer te bewaren. Ze hadden gedroogd en gezout eten om de winter door te komen, maar dit ging soms ook rotten of schimmelen of ongedierte aten het op, waardoor de voedselvoorraad slonk.
De meeste mensen woonden samen met de (vee)dieren in hun huis. Ze zorgden voor extra warmte in het huis en ze konden op deze manier makkelijk voor de dieren zorgen. Het was hierdoor wel erg krap in huis en de gezondheid was daarom ook iets om zorgen om te maken. Dan kun je wel begrijpen dat onze voorouders vierden dat de lente weer in aantocht was.

De Keltische Godin Brigid, of Brighid, Brigit, Bride en Brigantia, werd geëerd tijdens Imbolc. Ze is een Godin van veel aspecten, van vuur, leren, poëzie, genezen en metaalbewerking en heel veel meer. Ze laat zich in alle drie de vormen van de Godin zien, de maagd, de moeder en de crone.
Op veel plekken was het traditie om tijdens Imbolc alle deuren en ramen te openen en de vrouw des huizes ging dan op de drempel staan om Brigid zegening te ontvangen.
Het was ook traditie om een stuk kleding van iemand die ziek is, in de nacht van Imbolc buiten te hangen. Door de dauw werd het stuk kleding vochtig. De dauw die het had opgevangen zou gezegend zijn door Brigid. Hierdoor had het helende eigenschappen.

Het Brigid kruis is een symbool van bescherming en werd net voor Imbolc gemaakt. Op de nacht van Imbolc legde ze het kruis buiten, zodat Brigid het zou zegenen. Op Imbolc werd het kruis in huis gehangen om het huis te beschermen. Vaak werden ze dichtbij de buitendeur gehangen om tegenslag en/of ongeluk geen toegang te geven tot het huis.

Vieren
Het is een goed moment om je huis schoon te maken. Dit kun je fysiek doen, maar ook energetisch. Als je je huis schoonmaakt met een sopje, doe er dan een beetje Floridawater in. In deze eau de cologne zijn meer dan 40 kruiden verwerkt. Er wordt gezegd dat het een beschermende en zuiverende werking hebben. Ik vind het daarnaast heerlijk ruiken.
Je kunt je huis energetisch reinigen door in elke ruimte te smudgen met salie bijvoorbeeld. Hiermee rook je negatieve energie uit. Ik zelf laad de ruimtes daarna weer op. Ik dans, drum en zing in elke kamer van het huis om het te vullen met positieve energie. Daarbij kun je ook visualiseren dat je loopt in een mooie bloemenveld.

Je kunt nieuwe plannen maken voor het komend jaar of oude plannen bijstellen. Dit kun je symboliseren door een zaadje te planten. Net als bij het zaadje, moet je ook voor je plannen zorgen zodat ze gaan groeien en tot rijping komen.

Maak je eigen Brigid kruis en hang die bij de buitendeur:

Kijk op de website van Lunadea voor 5 Imbolcgebruiken en een Imbolcritueel!

Gezegend Imbolc,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.