Door: Nicol Steenbergen

Midzomer
Midzomer, ook wel Litha of zomerzonnewende genoemd, wordt gevierd op de langste dag van het jaar en de kortste nacht, rond 21 juni. Het is een keerpunt, hierna worden de dagen korter en de nachten langer. Litha komt van het oude Germaans en betekent berghelling of helling. Wat symbolisch gezien kan worden, de zon die de helling beklimt in juni en in juli weer afdaalt.

Het vieren van de zonnekracht, is het belangrijkste thema van midzomer.

Tradities
Vroeger werd aan het wiel van een kar stro bevestigd. Zoveel dat je het wiel niet meer kon zien. Er werd een paal door het midden van het wiel gestoken, dat aan beide zijden één meter uitstak. Van het stro dat over bleef werden fakkels gemaakt. Het wiel werd aangestoken en van een heuvel afgerold. Als het vuur gedoofd was voor dat het wiel het einde van de heuvel had bereikt, voorspelde dat een slechte oogst. Bleef het wiel tot aan het einde van het de heuvel branden, zou de oogst overvloedig zijn dat jaar.

Een van de verhalen van midzomer gaat over de broers Koning Eik, de God van het wassende licht, en koning Hulst, God van het afnemende licht. Zij gaan de strijd met elkaar aan en de Hulst koning wint. Hij regeert het rijk tot Yule. Dan vechten de broers opnieuw, om de strijd van duisternis en licht.

Image: © Anne Stokes

Geneeskrachtige en magische kruiden werden nu ook vaak geoogst om het komende jaar te gebruiken. Kruiden werden vaak in het vuur gegooid om onheil uit te bannen. Er werden kransen gemaakt van bijvoet en ijzerhard. Ook werden er bezoeken gebracht naar helende bronnen.

Symbolen
Midzomer is één en al energie net als de zon. De aarde is vol groei en levenskracht. Dit is een goed moment om te werken met voorspoed en alle positieve dingen in je leven te laten groeien of die mogen blijven groeien. Het is moment om niet meer je plannen uit te denken, het is tijd om tot actie over te gaan. Tijd voor rijping. Om alles in beweging te brengen, maak gebruik van de kracht en de energie van de zon.

We vieren de zon, door vreugdevuren te ontsteken, een zon ritueel uit te voeren, door te genieten van het licht en de energie van het seizoen.

Dans, zing, maak muziek, vier het uitbundig. Maak verbinding met de aarde.

Versier je altaar met zomerse bloemen, zonnebloemen, symbolen voor de zon (cirkels, wiel, krans) Kleuren waar je gebruik van kunt maken zijn geel, oranje, rood en goud.

Image: © Lunadea.nl

Maak een frisse salade met bloemen en kruiden. Drink mede of maak potpourri van bloemen.

Maar boven alles ontspan en geniet.

Kijk op de website van Lunadea voor 10 manieren om midzomer te vieren!

Gezegend Litha,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.