Door: Nicol Steenbergen

Mabon
Mabon, ook wel de herfstequinox genoemd, valt tussen 20 en 23 september.
De equinox is het tijdstip dat de zon loodrecht boven de evenaar van de aarde staat. Dit jaar valt dat op 22 september. Dag en nacht zijn nu even lang en de dagen worden van nu af aan korter.

Mabon is het tweede oogstfeest. Balans is het belangrijkste thema voor dit herfstfeest.

Tradities
Er is weinig bekend over hoe onze voorouders Mabon vierden. Net als de Lente-equinox is dit een tijd voor balans. Mabon is vooral een tijd voor herbalans. De boeren gingen vroeger hun schulden aflossen bij hun schuldeisers. De laatste oogst wordt binnengehaald en de  voedselvoorraad wordt bekeken om te kijken of men de winter door kon komen.

Vooral in de mythen over de God die dood gaat en weer terugkeert zie je de connectie tussen verschillende tradities. Oogst gaat altijd gepaard met de dood en om te overleven heb je een plan nodig. Dit zie je terug in de Mysteriën van Eleusis, Harvest Home, het Engelse Michaelmas en Mabon.

Als je op Mabon googled kom je bijna overal het verhaal van Mabon tegen. Zelf vind ik het verhaal uit de Griekse mythologie erg mooi en deel hem graag met jullie. Het gaat over de de Griekse Godin Demeter en haar dochter Kore, die je misschien beter kent onder de naam Persephone.

Demeter, de Godin van de vruchtbare aarde, hield ontzettend veel van haar dochter en waakte over haar. Toch kon ze niet voorkomen dat Kore werd ontvoerd toen ze bloemen plukte in het veld. Hades, de God van de onderwereld en de heerser over de doden, kwam met zijn paard en wagen op uit een kloof in de aarde en trok haar op zijn wagen. Kore riep tevergeefs om hulp en ze verdween met hem de duisternis in.

Demeter wordt verscheurd van verdriet en zoekt de hele aarde af zonder succes. Ze gaat naar de sterrenbeelden, daar vroeg zij aan Hélice of zij haar dochter gezien had. Zij zei dat Helios alles gezien had en gaf daarna zelf het antwoord; Kore is in onderwereld bij Hades. Demeter was volkomen machteloos en in haar verdriet bracht ze een dorre winter op aarde en veel mensen kwamen hierdoor in hongersnood.

Zeus gebood daarom zijn broer Hades om Kore terug te geven aan haar moeder. Hades stemde toe, als Kore nog één avondmaal mocht eten. Zo gezegd zo gedaan. In het laatste avondmaal zaten zes granaatappelpitjes. Als er eenmaal iets in het dodenrijk is gegeten, kan men niet meer terug. Voor elke pit die zij gegeten had moest Kore een maand naar hem terugkeren. En zo gebeurde het dat zij elk jaar in de lente en een deel van de zomer bij haar moeder was en daarna terugkeerde naar de onderwereld, naar Hades. Is Demeter herenigd met Kore is ze gelukkig en maakt ze de aarde weer vruchtbaar.

 Door dit verhaal kun je de seizoensveranderingen op een meer symbolisch manier bekijken. Demeter kan niet functioneren als ze zonder haar dochter is. Ze lijkt een deel van zichzelf te missen, ze is niet compleet. Ze lijkt te zeggen zonder oogst heeft vruchtbaar zijn geen zin. Naast dat Hades de God van de onderwereld is, is hij ook de God van de rijkdom en metalen. Dit zijn dezelfde eigenschappen die we geleerd hebben in aardrijkskunde over bodemschatten en grondstoffen. Demeter is de vruchtbare bovenlaag van de aarde en Hades belichaamd de rijkdom onder de aarde. Kore verbindt deze twee, zij is als het graan die groeit (boven de aarde), sterft en nieuw leven brengt (onder de aarde).

Een leuk weetje wat ik zelf ook niet wist, is dat Mabon door sommigen wordt gezien als een heidens Thanksgiving, wat dankzegging betekent.

Vieren
Mabon is een tijd om te bedanken voor de dingen die je persoonlijk mocht oogsten en om dingen af te ronden. De minder vruchtbare oogst, zijn de zaadjes voor nieuwe ideeën en doelen. Het een tijd van uitrusten van al het werk dat je de afgelopen tijd hebt verricht. Je mag je terugtrekken en voorbereiden op de donkere tijd die komen gaat.

Je kunt je altaar versieren met maïs, appels, druiven, herfstbladeren.
Of met een ‘Hoorn des overvloeds’; een rieten hoorn gevuld met seizoensvruchten, noten, bloemen en herfstbladeren.
Zelf vind ik het altijd leuk om samen met de kinderen een mooi herfsttafereel te maken.
Zoek of bedenk symbolen die staan voor jouw oogst. Kerf dit symbool of symbolen in een appel eet de appel op. Bewaar de zaden uit de appel en plant deze rond de Lente Equinox voor een nieuwe oogst.

Ga een mooie herfstwandeling maken en verzamel onderweg dennenappels, bladeren, etc. En maak hier een mooie mandala van.

Kijk op de website van Lunadea voor 10 manieren om Mabon te vieren!

Gezegend Mabon,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.