Door: Nicol Steenbergen

 

Ostara, de lente equinox wordt rond 21 maart gevierd. Het is de officiële start van de lente. Nu de zon sterker wordt en de dagen langer worden, ontwaakt de aarde steeds meer. Knoppen komen aan bomen, dieren worden wakker uit hun winterslaap, bloemen en planten komen omhoog uit de aarde en andere dieren beginnen aan hun paarseizoen.

De cirkel van het leven begint opnieuw. Het is tijd voor wedergeboorte en vernieuwing.

Traditie
De naam komt van de Godin Ostara, ook wel Ostar, Eostar, Eostre of Eastre genoemd.
Zij is de Godin van de lente, dageraad en vruchtbaarheid.

‘Ostara’ by Johannes Gehrts, created in 1884 and published in 1901. (public domain)

Het onderstaande verhaal is gebaseerd op een Oekraïens volksverhaal, waar de oorsprong van het versieren van eieren wordt verteld:

In de winter zou de Godin een gewonde vogel hebben gevonden die bijna ging sterven.
Om de vogel te redden veranderde ze de vogel in een haas, maar de verandering was niet volledig. De vogel zag er nu uit als een haas, maar ze kon nog steeds eieren leggen. De haas versierde de eieren en gaf ze aan de Godin als dank voor het redden van haar leven.

Eieren, kippen en konijnen worden gezien als symbolen van Ostara door hun connectie met wedergeboorte, vruchtbaarheid en vernieuwing.
Konijnen kunnen zich razendsnel voortplanten. Elke maand kan een konijn baren en werpt tussen de 6 en 12 jongen. Een kip kan elke dag een ei leggen.
Het ei staat symbool voor de baarmoeder van de Godin. Meestal rood geverfd, om bloed uit te beelden.

Red dyed Greek Easter eggs

Over de hele wereld zijn er plekken met megalithische (stenen) monumenten te vinden.
In Loughcrew, Ierland is er een steenhoop te vinden met een passage naar een graf. Deze is zo gemaakt dat de achterste muur wordt verlicht op de lente equinox.
De Maya’s vieren de lente equinox al meer dan duizend jaar. Als de zon ondergaat op de ceremoniële piramide El Castillo in Mexico, creëert het een illusie dat bekend staat als de ‘Terugkomst van de zon slang’. De zon creëert wat lijkt op een gigantische slang die van de trappen van de piramide daalt. Op deze manier eren zij de terugkomst van hun zonnegod.

In 2009 werd 12.000 jaar oude Spout Run Paleoindian ontdekt in Clarke County, Virginia.
Hier zijn concentrische (één gemeenschappelijk middelpunt) ringen en een driehoekige rots formatie gevonden die zijn uitgelijnd met de equinox. Hier zijn ingesneden markeringen gevonden die lijken op de vorm van voetafdrukken. Als je hier op gaat staan tijdens de equinox veroorzaakt de zon een halo effect over de persoon die op de afdrukken staat.

Al deze plekken, en op nog veel meer, markeren de positie van de zon op de dag van de equinox. Of ze nu gemaakt zijn voor rituele doeleinden of als een kalender, zullen we nooit zeker weten. Toch bijzonder dat dat mensen over de hele wereld zich bewust waren van de equinox.

Vieren
Ostara geeft ons de kans om opnieuw aan ons innerlijke zelf te werken. We bebouwen onze eigen interne velden en planten onze eigen emotionele, mentale, spirituele en zelfs onze fysieke gewassen die we hopen te kunnen oogsten aan het einde van de lichte helft van het jaar.
Deze plannen kunnen van alles zijn. Een nieuwe vaardigheid leren, nieuw project starten of wat je ook maar kan bedenken. Het is een tijd van hoop, groei en anticipatie. Alles is mogelijk en optimisme is nu op zijn hoogst. Dit is een goed moment voor meditatie, om te ontdekken welke plannen je wil gaan maken.

De feniks staat ook symbool bij Ostara. De feniks leeft zijn leven tot hij sterft in de vlammen, maar herrijst uit zijn eigen as, voor een gloednieuw begin en start zijn leven opnieuw.
Wij maken dit zelf ook mee in ons leven, vallen en opstaan. Wellicht heb je iets geprobeerd in het verleden wat niet lukte. Misschien heb je niet gefaald, maar was het slechte timing. Gebruik deze tijd om terug te kijken op je leven waar je hebt gefaald of iets hebt verknoeid. Beslis welke je opnieuw wil proberen, laten oude ideeën herrijzen met nieuwe enthousiasme.

Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Je huis schoonmaken en ontdoen van spullen die je niet meer nodig hebt. Dit kan zowel fysiek als energetisch. En niet alleen voor je huis, maar ook voor jou persoonlijk op emotioneel en/of spiritueel vlak. Zo maak je ruimte voor nieuwe ideeën en plannen.

Dit is natuurlijk hét moment om met je gezin spelletjes te spelen met eieren. Eieren verven, eieren zoeken en er zijn heel veel soorten ei-racen te vinden op de internet. Niet te vergeten, eieren eten.

Kijk op de website van Lunadea voor 10 manieren om Ostara te vieren!

Gezegend Ostara,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.