Door: Maria van Matronae

Saint Brigida’s cross

Vele pagans vieren rond begin februari Imbolc.
Je kunt bij diverse standhouders op onze mooie spiritueel alternatief beurs verhalen over de gebruiken en geschiedenis van Imbolc horen vertellen.
Ieder kijkt daarbij door een eigen stukje “glas in lood” naar een deel van de ware identiteit van haar gebruiken (Pagan/Christelijk) die zich uiteindelijk allemaal ineen weven.
In het verhalen delen over deze en ook de andere seizoensfeesten zal ik ze altijd als een mooie vlecht ineen laten weven, met respect voor elkaars gebruiken en respect voor de verschillen maar ook overeenkomsten.


Voor mij is Imbolc onlosmakelijk verbonden met Bridgid, of Bridie, zoals ik haar liefkozend noem.
Ze is altijd dichtbij mij, deze vrouwelijke keeper of the flame, en vormt een inspiratie bron zowel letterlijk als figuurlijk.
Zij deelt met wie wenst het verhaal over ons innerlijk of Heilig vuur, ze verteld over de vonk in ons hart…de inspiratie en connectie tot de bron diep in onszelf. Een mooi Bridie beeld staat in mijn huis Sanctuary en als je kijkt op haar borst zie je een uit gras geweven kruisvormige wiel….waaraan je haar kunt herkennen, ze is vaak in gezelschap van een koe en draagt een Bridgid’s cross, gemaakt van riet of van de eerste groene grassprieten die te vinden zijn, na de lange winter periode.
Ze worden mooi ineen geweven tot een 3 of 4 benig wiel, antahkarana- kruis (afhankelijk waar je weer door het glas kijkt zal ieder er ook een eigen interpretatie en vorm en naam aan geven)

Met respect voor Bridie en haar in Ierland nationale feestdag, dit jaar op 5 februari 2024, waarbij haar waterbronnen bezocht zullen worden en mensen van haar water zullen drinken, waarbij ze ook kaarsjes aan zullen steken om zo de vonk aan elkaar door te geven, is daarmee ook het teken van het vroege voorjaar gegeven, dat door de opwarmende kracht van de zon als een lopend vuurtje zich meer en meer zal gaan verspreiden en zullen ook wij langzaam aan weer ontwaken uit onze winterslaap en de eerste groene sprietjes weer zien opkomen…….. de belofte van de nieuwe dag….

Daarom leg ik voor ons allemaal bij St. Bridgids cross de kaarten voor de nieuwe cyclus…het wiel mag langzaam weer gaan draaien: 4 kaarten die we samen kunnen lezen, oftewel: de betekenis laat een geheel zien dat met het draaien van het wiel zich kan ontvouwen.

Lees van boven met de klok mee…..

(page staven) Het ontdekken begint weer opnieuw voor sommigen van ons, nieuwe ronde nieuwe kansen, maar ook nieuwe bezigheden dagen je op een speelse manier uit, om mee aan de slag te gaan: wat kun je doen, of nog beter: wat wil je doen? let je wel op je eigen energie en kracht. ( de kracht) Want voor wat het ook is dat je wilt ondernemen: je zult er kracht en energie in dienen te steken. En niet snel moeten afschrikken, Dus bewaak je eigen krachten goed. Weet daarbij:  (10 pentagrammen) vele handen maken licht werk, dus maak er dan ook meteen maar een gezamenlijk project van, met hen waarbij je ziet, dat hun neuzen dezelfde kant als die van jou op wijzen misschien? ( de geliefden) Dan zou dit wel eens een begin kunnen zijn van een mooie en vooral fijne en liefdevolle samenwerking/ relatie.

Genoeg om over na te denken. Misschien kunnen ik en mijn collega’s u de volgende beurs een klein stukje verder op weg helpen, met nog meer inspiratie en verhalen???
Laat het wiel dan nu maar gaan draaien……

Tot snel,
Maria

 


Maria Elshout

 

Maria Elshout is tarot deskundige en aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging.
Zij geeft lezingen, workshops en ook geeft zij les in het zelf leren werken met de Tarot als inzicht gevend instrument.
Daarnaast organiseert zij diverse bijeenkomsten, is Priesteres van Avalon en bij haar in de praktijk en op
locatie verzorgt zij consulten, seizoensfeesten en trainingen die de Magische krachten in jou wakker maken.

Lees meer over Matronae op haar website of neem een kijkje op haar Facebook en Instagram.