Door: Maria van Matronae

Tarot blog voor de maand Mei

Een maand om eens bijzonder op de details van gebeurtenissen te letten en je daar iets meer op te focussen. Wie weet wat je dan allemaal ontdekt, waardoor stappen, reacties of bepaalde keuzes helderder zullen worden. Er is namelijk ruimte gekomen om ergens zorg voor te dragen.
Dat kun jij! Het past bij wat in potentie in jou aanwezig is:
het past bij wie je bent
waar je voor gaat
waar je voor staat

En deze komende maand kun je de tekenen misschien zien….de details.
En als je ze niet ziet….let dan extra op je gevoel….misschien worden ze je daar aangereikt.

De kaart die dit goed laat zien is de Koningin van Pentagrammen.
Ik laat daartoe ook een aantal details zien die in deze bijzondere kaart zijn verwerkt.
Op de kaart zie je Moeder Aarde, zij draagt zorg voor alles wat op haar leeft, en dat zie je symbolisch weergegeven door haar handen, die uit haar schoot: de aarde tevoorschijn komen in een Mudra, die de kom – of womb – baarmoeder voorstelt: de lotushouding.
Gaia geeft zonder oordeel, en is in harmonie met haar eigen natuur en wenst zo ook met ieder die bij haar is te leven.. achter haar handen zie je de Sjamanen hun dans voor haar uitvoeren, zij bezingen haar en uiten zo hun dank voor al wat zij hen geeft, eren haar vruchtbaarheid: ze vieren het met en voor haar met hun zang, dans en ritueel. Ze zijn zich volledig bewust dat zij goed voor Mama Terra dienen te zorgen en dat zij goed voor hen zorgt.

Geniet jij van wat je doet? Waar je voor zorgt? Draag je zorg maar ook: wordt er voor jou gezorgd? Voel je de aarde letterlijk onder je voeten? Dans je net als deze sjamanen of geef je op enige andere manier uiting aan al waar je dankbaar voor bent?

Let nog eens beter op de details op deze kaart: zie je onder de boom rechts een slang omhoog kronkelen? (1) De helende energie die door fijne bezigheden actief zal worden is geneeskrachtig en ook is de natuurkracht de komende maanden volop aanwezig ..trek er dus vaak op uit…geniet…
de blauwe bergen op de achtergrond: de emoties, de gevoelens zullen helder worden als je jezelf ruimte geeft en ook doet wat bij jou past. De hoorn van overvloed (2) toont de overdaad aan vruchten zowel op fysiek als geestelijk maar ook spiritueel niveau die je daar van kunt oogsten.

Een geitenkop op een rotsschildering (3) benadrukt de zorgzaamheid, maar ook de opofferende natuur (denk aan de zondebok) soms is opoffering nodig om iets te bereiken, wat kun jij nu laten gaan? Wat past niet meer bij je….offer dit op, laat sommige situaties nog eens even de revue passeren door je er nog eens in te verdiepen, als het ware dit te herkauwen. Deze mannelijke en dus ook actieve energie is sterk verbonden met de Moedergodin en brengt balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie die nodig is voor groei.

Een duidelijk in het oog springend symbool is de fleur de Lis in het midden van deze kaart. Dit is een erg controversieel symbool, deels symboliseert deze vrede, puurheid, zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid, maar ook vergankelijkheid, geestelijke liefde en eenvoud. Al in de tijd van de oude Grieken en Romeinen verwerkten ze deze bloem in hun rituelen, zo kregen de bruiden een kroon van lelies op, in de hoop op een vruchtbaar en zuiver bestaan.
Gedurende de middeleeuwen werd het een symbool voor vrede en werd aangenomen dat de maagd Maria aan Clovis de Koning van de Franken, een lelie zou hebben gegeven samen met speciale olie voor de zalving van deze Koning…en volgens anderen gaat de fleur de lis zelfs verder terug in de tijd en zou het een afstammingslijn symboliseren, een heilige bloedlijn…..

de Lelie (die eigenlijk een Lis is) is op deze kaart geschilderd met twee feniksen die uit de as herrijzen groeiende uit de handen van de Almoeder, als een teken voor kracht en de wederopstanding van al wat Heilig is.
En uit de handen van Moeder Aarde komt daarmee ook een Venus tevoorschijn, dit is de Venus van Willendorf, een beeldje wat gevonden is in 1908 en dateert rond 24.000 voor Christus, en als je goed kijkt naar de handen en dit vrouwelijk beeldje vormen ze samen een vagina:(4) het vrouwelijke en de vruchtbaarheid. Ook in Nederland is een soortgelijke oude kunstuiting gevonden, en wel in een zandsteen waarop een halfnaakte vrouwenfiguur is gekrast…zij danst. En deze noemen wij nu de Venus van Mierlo, (5) gevonden in Geldrop vormt ook zij wederom een verwijzing naar het vrouwelijke, het mysterie en de groei…de vruchtbaarheid.

Zo zie je: let je op details zie je meer symbolische verwijzingen, zoals op deze kaart zij de verwijzing vormen naar ieders ware potentieel…de groei…een vruchtbare tijd, maar ook vreugde en samenwerken met de aarde. Probeer de komende maand Mei ook eens in bepaalde situaties op de kleine details te letten en zie dan hoe en of dat jou en/of het groter geheel ten goede komt. Kun jij daar voor zorgen?

Deze kaart: Koningin van Pentagrammen is door mijzelf gemaakt in het jaar 2008
En voor mijn persoonlijke groei en liefde voor de Great Mother, de Almoeder zal ik deze maand ook ergens mijn drum en stem voor haar laten klinken en misschien zal ik zelfs een dansje wagen met blote voeten in het gras!  En ik hoop jullie ook ergens te horen, of mogen zien dansen. En weet: soms waar we dit seizoen samen dansen komen in het volgende seizoen bloemen tevoorschijn…….

Maria


Maria Elshout

 

Maria Elshout is tarot deskundige en aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging.
Zij geeft lezingen, workshops en ook geeft zij les in het zelf leren werken met de Tarot als inzicht gevend instrument.
Daarnaast organiseert zij diverse bijeenkomsten, is Priesteres van Avalon en bij haar in de praktijk en op
locatie verzorgt zij consulten, seizoensfeesten en trainingen die de Magische krachten in jou wakker maken.

Lees meer over Matronae op haar website of neem een kijkje op haar Facebook en Instagram.