Door: Maria van Matronae

Op een mooie pinkster dag
Als het even kon
Liep ik met mijn dochter aan het handje in het “parrekie” te kuieren in de zon
Gingen madeliefjes plukken, eendjes voeren eindeloos
Kijk nou toch je jurk wordt nat
Je handjes vuil
En papa boos
Vader was een mooie held
Vader was de baas
Vader was een duidelijke mengeling van onze lieve heer en sinterklaas ;

Wie net als ik al iets extra belegen is, zal de woorden uit dit liedje zeker herkennen.
Het nummer ‘Op een mooie pinksterdag’ komt uit de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt en is destijds gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel

Pinksteren:

Het Pinksterfeest werd voor de opkomst van de Christenen al bij vele volkeren gevierd als één van de feesten die sterk verbonden is met de natuur.
Ondanks dat we nu een onstuimig weertype hebben dat in zeker 70 jaar niet meer is voor gekomen tijdens Pinksteren, zie je dat de natuur zich niet door dit weertype laat weerhouden.
Alles begint uitbundig te groeien en bloeien en de vogels zingen hun hoogste lied.
Dit is ook een tijd om elkaar te verblijden met allerlei verhalen over de kracht en vuur van het leven.
In vroeger tijden vertelden we verhalen over de menselijke ontwikkeling, de groei, deze periode, de  samenkomst van man en vrouw, de hemel en de aarde aan elkaar.
Dit gebeurde mond op mond, of de verhalen werden bezongen door de troubadours.

Later zijn deze wijze verhalen verworden tot sprookjes, en zo ook vaak opgeschreven.
Het thema van deze verhalen is ook terug te vinden in bepaalde elementen van het  Christelijke Pinksterfeest, en ergens zijn de elementen van vóór en na samengevoegd tot één feest van licht, lucht, kleuren, bloemen, bomen, vogels en in het bijzonder
de witte duif, en vuur.
In de sprookjes komt de duif  om de weg te wijzen: zo komt deze duif onder andere voor bij Assepoester en Hans en Grietje, maar ook bij de Bijbelse Noach komt deze boodschapper voor in de vorm van de duif. En als het teken van het begin van het verkondigen en later van hen die in vuur en vlam staan, of geïnspireerd spreken.

Oude volksgebruiken, oude wijzen, sjamanen, helers, zij die in contact met spirit werken, ancestors, dieren, elementalen….later verweven met Christelijke motieven vormen een mooie symboliek die al heel wat generaties inspireren en tot zelfs het collectief geheugen zijn doorgedrongen.

De duif heeft een ingeboren gevoel voor richting, zo ook wij mensen: Wij zullen de juiste richting op gaan als we ons afstemmen op de taal van onze ziel, ons ware potentieel.
In het begin kan het best lastig zijn, je weer op die innerlijke stem af te stemmen, er op te leren vertrouwen, maar uiteindelijk is het net als met de verhalen uit sprookjes…..de boodschap is door jong en oud in de ziel te herkennen. Door iedereen te verstaan.

Vandaar ook dat de Tarot een super mooie tool is om je weer af te stemmen op deze vaak verborgen geraakte taal van de ziel, de taal van eeuwenoude menselijke kennis en gemeenschappelijke wijsheden.
Ze zijn in de symbooltaal van de Tarot gebruikt.
En ja, natuurlijk zul je grijpen naar een spel kaarten, wat jou aanspreekt, maar ik: ik hou het bij de schitterende vroeg Christelijke en vóór Christelijke symboliek die Pamela Colman Smith heeft gebruikt samen met Arthur Waite in het Rider Waite Tarot deck.

Om terug te gaan naar die mooie Pinksterdag:

In diverse kaarten zie je meerdere keren de duif, als ook de vonk van inspiratie terug:

Maar bij de Aas van bekers zie je ze allebei : de vonken of druppels, die Yods voorstellen en de Duif

de vijf stromen die uit de beker komen, penta = 5
onze 5 zintuigen, de mens
die tijdens Pentacost: Benaming voor Pinksteren, vijftig dagen na Pasen met de komst van de Heilige Geest wordt herdacht.

Laten we het terug vertalen naar de taal van de ziel:

In jou is van alles aanwezig om mee aan de slag te gaan, het zal je vervullen met een goed gevoel, je hebt in jouw kern voldoende om er een succes van te maken, laat het stromen. Laat dat wat jou een goed gevoel geeft nu vrij stromen. Het zal je inspireren en terwijl het stroomt zal het jouw omgeving vruchtbaar maken, oftewel: dat wat jou voedt zal anderen ook inspireren.

Als een lotusbloem die eerst diep in de modder tot groei moest komen om daaruit te groeien naar het licht van haar eigen natuur…haar eigen waarheid, heb jij het in je om uit deze buik tevoorschijn te komen….

nieuw, vernieuwd, vol inspiratie
Eerst was je nog onwetend, maar diep in de eenzame omsluiting van de womb van de walvis heb je nieuwe inzichten gekregen, je was daar alleen om je af te stemmen op de taal van je ziel, de zuiverste taal….een geïnspireerde taal van het hart.
Het stroomt vanuit een zuivere bron, je hebt nu een manier gevonden je daarop af te stemmen, dat voelt goed!

Zie je: je bent deze taal niet verleerd? Raak nu opnieuw vervuld en het zal gaan stromen. De eenzaamheid heeft je inzicht gebracht, en geeft je nu vleugels,
Loop veilig aan de hand van jouw eigen connectie met deze bron

Hebreeuws voor duif is trouwens Jona (van dat andere liedje….Jona in de walvis )
en Hebreeuws voor hand is Yod, een scheppende hand

Tot volgende week


Maria Elshout

 

Maria Elshout is tarot deskundige en aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging.
Zij geeft lezingen, workshops en ook geeft zij les in het zelf leren werken met de Tarot als inzichtgevend instrument.
Daarnaast organiseert zij diverse bijeenkomsten, is Priesteres van Avalon en bij haar in de praktijk en op
locatie verzorgt zij consulten, seizoensfeesten en trainingen die de Magische krachten in jou wakker maken.

Lees meer over Matronae op haar website of neem een kijkje op haar Facebook en Instagram.